Nieuws / 8 maart '24 / SP Jongeren Fryslân

SP Jongeren biedt QBuzz zwartboek Friese OV aan

Donderdagmiddag 7 maart zijn de SP Jongeren bij het hoofdkantoor van QBuzz geweest om een zwartboek aan te bieden over de slechte staat van het openbaar vervoer in Fryslân. SP Jongeren Fryslân heeft naar aanleiding van geluiden over de slechte kwaliteit van het openbaar vervoer in Fryslân vorig jaar onderzoek uitgevoerd onder reizigers. Tijdens dit onderzoek is er met veel reizigers gesproken op busstations en haltes door heel Fryslân. Hieruit bleek dat meer dan 80 procent van de reizigers niet tevreden was met het OV in Fryslân. 

Veel mensen moeten lang wachten, vaak zelfs langer dan een uur. Daarnaast is in veel plekken het openbaar vervoer bijna onbereikbaar geworden door de vele geschrapte lijnen en dat terwijl de prijzen juist omhoog zijn gegaan en vaak zelfs onbetaalbaar zijn geworden voor veel mensen. Door dit alles is het openbaar vervoer een erg onaantrekkelijke optie geworden.

Nu QBuzz naar alle waarschijnlijkheid de concessie van het busvervoer in Fryslân krijgt, biedt de SP Jongeren deze klachten, gebundeld in een zwartboek, aan bij het hoofdkantoor van QBuzz in Amersfoort. 'QBuzz heeft beloofd het beter te doen dan Arriva het nu doet, maar de chauffeurs zien de overname van de concessie al somber in. QBuzz blijft een privaat bedrijf, dat alleen gericht is op het maken van winst.'

Qbuzz wou wel het zwartboek aannemen, maar op dit moment verder geen vragen beantwoorden over hun plannen om het Friese openbaar vervoer te regelen of een handtekening zetten onder de belofte voor een beter Fries OV.

Het is hoog tijd om het openbaar vervoer gewoon weer zelf te gaan regelen vanuit de provincie in plaats van opnieuw door een ander privaat bedrijf dat vooral bezig is met zo veel mogelijk geld verdienen in plaats van goed OV regelen!