Nieuws / 14 juli '23 / Landelijk

OV-reizigers checken massaal uit na invoering 'Koolmeestax'

SP Jongeren lieten vandaag reizigers op Amersfoort Centraal door een extra OV-poortje lopen om aandacht te vragen voor mogelijk nog duurder openbaar vervoer. De 'Koolmeestax' zoals wij de spitsheffing hebben omgedoopt, kan op weinig steun rekenen van jonge reizigers. Voorzitter van SP Jongeren Bastiaan Meijer: 'Zelf verdient NS-baas Wouter Koolmees meer dan 1300 euro per dag, dan kijk je niet op van een tientje meer of minder. Maar voor vele jongeren leidt duurder openbaar vervoer ertoe dat ze nog moeilijker kunnen reizen. Een slecht plan voor mensen én voor het klimaat'.

Tientallen mensen tekenden de petitie tegen de spitsheffing deze ochtend, net als de negentienjarige Rosalie uit Leusden: 'zelf heb ik geen auto, dus zonder trein kom ik niet ver. Maar duurdere kaartjes zijn al helemaal niet te betalen. Je hoort de politiek alleen maar over het klimaat. Waarom maken ze het ov dan duurder?'. Het verhaal van Rosalie is één van de verhalen die SP Jongeren deze ochtend hoorde van jongeren die zich tegen dit plan keren.

Het openbaar vervoer szou sowieso gratis moeten zijn. Het is een basisvoorziening die weer volledig in handen van de overheid zou moeten komen in plaats van op afstand te staan. Daarnaast moeten er méér en betere verbindingen komen, net als dat de tweede klas kan worden afgeschaft. Iedereen heeft recht op een fijne zitplek in de trein.

Voorzitter SP Jongeren Bastiaan Meijer: ''De kosten voor jongeren zoals voor boodschappen, huur en onderwijs zijn al gigantisch gestegen, straks wordt reizen met het openbaar vervoer nóg duurder. Dat is een mes in de rug van alle jongeren die het demissionaire kabinet al liet vallen met het uitsluiten van de energietoeslag, de lage lonen en de steeds duurdere huur.''