Nieuws / 28 januari '23 / Landelijk, Wonen

Marcel van Hooijdonk Huisjesmelker van het Jaar

Op zaterdag 28 januari is Marcel van Hooijdonk uitgeroepen tot Huisjesmelker van het Jaar 2022. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door SP Jongeren op basis van nominaties en meldingen die worden gedaan. Van Hooijdonk had al eerder, in 2015 en in 2019, de dubieuze eer om deze prijs te ontvangen. Samen met huurders overhandigden de SP Jongeren van Hooijdonk de Huisjesmelker van het Jaar Award, die bestaat uit een pot met symbolische bedwantsen, een plaag waar meerdere huurders van Van Hooijdonk last van hebben. 

Een jaar geleden opende SP Jongeren de nominaties voor de Huisjesmelker van het Jaar verkiezing. Er kwamen veel meldingen binnen over slecht onderhoud, veel te hoge huren en intimiderende huisbazen. Huurders van studentencomplex de Pionier in Den Haag van Van Hooijdonk voerden ook eerder al actie met SP Jongeren tegen de slechte staat van hun woonadres. Ze leven in een vies gebouw met dunne muren en bedwantsen. Bastiaan Meijer, voorzitter van SP Jongeren: “De verhalen die binnen zijn gekomen laten zien op wat voor woningmarkt jongeren zich moeten zien te redden. Omdat de politiek jarenlang de markt zijn gang heeft laten gaan kunnen huisjesmelkers met alles wegkomen. Jongeren kunnen geen kant op.”

Hoe er met de jongeren in de Pionier wordt omgegaan staat synoniem aan de klachten die vanuit het hele land zijn binnengekomen. Ze worden al jaren niet gehoord wanneer ze een klacht indienen bij hun verhuurder. Daarom stonden de huurders zaterdag 28 januari bij van Hooijdonk op de stoep om hem de prijs voor Huisjesmelker van het Jaar 2022 persoonlijk te overhandigen. Meijer: “Dat van Hooijdonk deze prijs alweer uitgereikt krijgt zegt genoeg. De politiek laat huisjesmelkers er nog steeds mee wegkomen. Het echte probleem is de huizenmarkt en de gecreëerde woningnood waardoor jongeren afhankelijk worden van dit soort huisbazen.”

SP Jongeren pleit er daarom voor de markt volledig uit de woningmarkt te halen. Op die manier zorgen we ervoor dat jongeren aanspraak kunnen doen op hun Grondrecht: het kunnen bewonen van een betaalbaar, schoon en goed onderhouden huis. De jongeren in de Pionier zullen ook na het uitroepen van van Hooijdonk doorgaan met hun strijd voor een huis waarin ze normaal kunnen leven.

Lees het rapport 'Huisjesmelker van het jaar 2022' hier.