Nieuws / 5 februari '22 / Landelijk, Stop het Schuldenstelsel

Compensatie voor de schuldengeneratie!

Het politieke experiment van het schuldenstelsel is mislukt. Dit stelsel kwam er met steun van links tot rechts in de politiek. Van de VVD tot D66, PvdA en GroenLinks waren ze het erover eens dat je studenten best op kunt zadelen met een dikke schuld van al gauw 30.000 euro na hun studie. Nu heeft het kabinet Rutte 4 door jaren van strijd door studenten en de SP besloten dit stelsel af te schaffen. Maar goede compensatie blijft uit. Daarom kwamen we vandaag opnieuw samen in actie!

Al sinds de plannen voor de invoering van het schuldenstelsel op tafel kwamen hebben jongeren zich samen met de SP tegen deze plannen verzet. We demonstreerden in 2015 op het Malieveld tegen de invoering. Duizenden studenten wisten dat dit stelsel voor meer ongelijkheid zou gaan zorgen. Helaas wilde het kabinet Rutte 2 toen niet naar ons luisteren. Het schuldenstelsel moest en zou er komen. Al snel bleek dat studenten het beter wisten dan politici. Hun voorspellingen kwamen uit. Duizenden jongeren staken zich veelvuldig in de schulden en van de beloofde investeringen in het onderwijs kwam weinig terecht. Daarom bleven we demonstraties organiseren. In 2019 startte we de actie ‘Wij zijn geen proefkonijn’. Met een grote petitie en demonstraties voerden we de druk op. En we wonnen: de nieuwe coalitie heeft besloten het schuldenstelsel af te schaffen!

Nu begint onze nieuwe strijd. Wij zijn jaren gebruikt als proefkonijn, maar krijgen amper compensatie. Wij worden zo dus een generatie die duizenden euro’s op achterstand staat. Daarom komen we in actie, ook nu gaan we winnen. Strijd mee voor echte compensatie, word lid van SP Jongeren!