Nieuws / 2 augustus '22 / Landelijk, Activiteiten

Geslaagde zomerschool vol actie en scholing

De SP jongerenzomerschool was dit jaar weer een groot succes. Meer dan 40 jonge SP'ers uit het hele land kwamen samen in Meppel voor een week vol gezelligheid, scholing en sport. Tijdens de actiedag hebben we in Zwolle een hoop van de scholingen uit de week in de praktijk kunnen brengen door de straat op te gaan en deuren langs te gaan met onze koopkrachtcampagne. Iedereen kijkt terug op een fantastische week! Lees een indruk van de week hier!

Bij aankomst van de jonge SP'ers op onze locatie in Meppel maakten we kennis met elkaar. De hele groep bestaat uit meer dan 40 mensen, waarvan een aantal al jarenlang actief zijn voor onze club, maar waar ook een hoop nieuwe gezichten tussen zitten. Na een voorstelronde om elkaar wat beter te leren kennen konden we meteen aanschuiven bij het eten dat deze week wordt verzorgd door onze geliefde kookploeg. Zij bereiden de hele week - van 's ochtendsvroeg tot 's avonds laat - alle maaltijden en zorgen voor drankjes. Onze eerste gast was onze eigen fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Tijdens een politiek café bespraken we met haar de onvrede in de samenleving en de koopkrachtcrisis waar we middenin zitten. Hoe kunnen we binnen en buiten het parlement samen met mensen in actie komen om de kosten voor mensen te verlagen, en de inkomens van mensen te verhogen? De dag sloten we af met een gezellig drankje.

De volgende dag stond er weer een vol programma op de planning. Bij Nils en Mathijs van Team Opbouw en Opleiding van de SP werd de groep in tweeën verdeeld. Mathijs gaf een deel van de groep politieke basisvorming waar de geschiedenis, de werkwijze en de ideologie van de SP voorbij kwamen. Nils ging met de groep aan de slag en vormden actieleidersteams waar we de komende tijd verder aan gaan werken bij SP Jongeren. Na de lunch was het tijd voor een bekende van de club: Lieke Smits. Zij heeft ervaring met het organiseren van jongeren in lokale groepen en gaf ons tips en trucs over de gesprekken die we als organizers aangaan met mensen in de buurt. Na al deze scholingen was het tijd voor sport en spel. We maakten opdrachten om een puzzel te kunnen maken. De kookploeg verzorgde een Italiaanse heerlijke maaltijd met zelfgemaakte tiramisu. 's avonds gaf Nils ons scholing over ons huidige economische systeem en de kritiek die wij als socialisten daarop hebben. De avond werd weer gezellig afgesloten met een hapje en een drankje.

Woensdag stond de hele dag in het teken van debatteren. s'ochtends leerden we hoe een goed verhaal in elkaar zit en hoe je dat het beste kan overbrengen. In de middag brachten we debat tussen elkaar in de praktijk. In de avond kwam Ron Meyer langs om ons te vertellen over klasse en waarom het belangrijk is dat we mensen organiseren.

Donderdag hadden we een rustigere dag waarop iedereen even bijkwam van de eerste paar dagen. In de middag kwam Jos D'Haese van onze Belgische zusterpartij PVDA langs. Hij had het over het werk van de PVDA en waarom het belangrijk is om als socialisten samen te werken. In de avond deden we een fanatiek potje levend stratego.

Door de rustdag werden we op vrijdag fris en fruitig wakker voor onze laatste dag vol scholingen. Mahir Alkaya begon de dag met een scholing over het democratiseren van de economie. We hadden hier een mooi gesprek over. Linda Vermeulen vertelde in de middag over de strijd van de vakbond en het belang van links voor de werkende klasse. 's avonds was Lale Gül aanwezig. Zij vertelde over haar boek en de onderdrukking van vrouwen en andere minderheidsgroepen. Na een heel interessant gesprek sloten we de avond af met een verrassing van de kookploeg. Zij hadden een spookachtige speurtocht uitgestippeld. Zoals elke avond sloten we de dag weer af met een gezellig drankje aan de bar.

Op de laatste volle dag van onze zomerschool was het tijd voor wat actie! Daarom trokken we met de hele groep naar Zwolle waar we aan de slag gingen met onze koopkrachtcampagne, zowel op de markt als in de buurt samen met de SP afdeling in Zwolle. We gingen daar het gesprek aan over de hoge kosten. Veel mensen kunnen niet meer rondkomen door die hoge kosten, terwijl de lonen achterblijven en de winsten van het grootbedrijf door het dak gaan. Na een zonnige middag in Zwolle trokken we weer naar onze locatie om met elkaar de laatste avond door te brengen. De week sloten we af met een barbecue en vol leuke acts tijdens de bonte avond waar we onwijs hebben gelachen met elkaar. Aan het einde van de week hebben we zoveel geleerd van de sprekers, maar vooral van elkaar. Op naar Zomerschool 2023!

Bekijk hier de foto's.